Ideą osiedla Balans jest harmonia pomiędzy życiem rodzinnym a zawodowym.

To dobrze zorganizowane osiedle, wypełnione zielenią i oferujące mieszkańcom dodatkową, integracyjną przestrzeń. Po powrocie ze szkoły czy pracy można aktywnie spędzić czas na terenie osiedla. Z rodziną, znajomymi, czy sąsiadami, zarówno w plenerze, jak i we wspólnych pomieszczeniach dostępnych przez cały rok.

strefa-bez-samochodu-01-big.jpg

Zewnętrzna strefa rekreacji

Balans realizuje koncept osiedla bez samochodów. Ruch samochodowy został skierowany ulicą na obrzeżu, prosto do systemu hal garażowych, których dachy pokryte są ekologicznie czynną powierzchnią zieloną. Przestrzeń wokół budynków wypełniają otoczone zielenią alejki, ogrody deszczowe oraz prywatne ogródki mieszkań na parterze.

Na skraju osiedla, wśród zieleni powstanie teren rekreacyjny z pomostem i siedziskami oraz strefą piknikową. Dla dzieci przygotowano plac zabaw i ścieżki sensoryczne.

outside1
strefa rekreacji

Wewnętrzna strefa rekreacji

W centralnej części osiedla powstanie całoroczna sąsiedzka strefa rekreacji, składająca się z pomieszczeń dostosowanych do potrzeb różnych grup wiekowych mieszkańców. Jej wnętrza są urządzone w stylu skandynawskim, z użyciem minimalistycznych, funkcjonalnych mebli i dodatków, oddających ducha tego lubianego stylu. Naturalne materiały w kolorach zieleni i szarości oraz elementy drewniane nadają im przytulny, ciepły a zarazem wysmakowany charakter. Zaprojektowano tu 3 pomieszczenia.